Więcej...

    Gotuj z Głową – uda kurczaka w stylu orientalnym

    Gotuj z Głową – uda kurczaka w stylu orientalnym

    Lista zakupów:

    Uda kurczaka – 8 sztuk (mogą być też całe ćwiartki bądź podudzia, w zależności od preferencji)

    Czerwona cebula – 1 sztuka

    Czosnek – 2 ząbki

    Sos sojowy – 50 ml

    Miód – 4-5 łyżek

    Limonka i cytryna – po połowie

    Przyprawa – u mnie przyprawa do grilla klasyczna

    Dodatkowo potrzebujesz:

    Naczynie żaroodporne

    Duża miska do zamarynowania mięsa

    Folia spożywcza

    Wykonanie:

    1. Uda kurczaka oczyszczamy z nadmiaru skóry i każde osobno posypujemy wybraną przyprawą.

    2. Układamy je w dużej misce.

    3. Do ud dodajemy pokrojoną w pióra cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek.

    4. Pora na marynatę – wyciskamy sok z połowy limonki i z połowy cytryny, dodajemy do tego sos sojowy oraz miód. Wszystko mieszamy, a następnie tą marynatą zalewamy uda.

    5. Wszystko starannie mieszamy, a następnie miskę przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w chłodnym miejscu na około 2 godziny (idealnie na całą noc).

    6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

    7. Uda wykładamy do naczynia żaroodpornego, wylewając na nie również resztę marynaty z miski.

    8. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy (bez przykrycia) ok. 45-50 minut (w zależności od wielkości kawałków mięsa).

    9. Podajemy z wybranymi dodatkami – u mnie z ryżem oraz sałatką z cebuli, pomidorów i awokado z oliwą.

    Smacznego!





    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY