Gotuj z Głową – uda kurczaka w stylu orientalnym

Gotuj z Głową – uda kurczaka w stylu orientalnym

Lista zakupów:

Uda kurczaka – 8 sztuk (mogą być też całe ćwiartki bądź podudzia, w zależności od preferencji)

Czerwona cebula – 1 sztuka

Czosnek – 2 ząbki

Sos sojowy – 50 ml

Miód – 4-5 łyżek

Limonka i cytryna – po połowie

Przyprawa – u mnie przyprawa do grilla klasyczna

Dodatkowo potrzebujesz:

Naczynie żaroodporne

Duża miska do zamarynowania mięsa

Folia spożywcza

Wykonanie:

1.      Uda kurczaka oczyszczamy z nadmiaru skóry i każde osobno posypujemy wybraną przyprawą.

2.      Układamy je w dużej misce.

3.      Do ud dodajemy pokrojoną w pióra cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek.

4.      Pora na marynatę – wyciskamy sok z połowy limonki i z połowy cytryny, dodajemy do tego sos sojowy oraz miód. Wszystko mieszamy, a następnie tą marynatą zalewamy uda.

5.      Wszystko starannie mieszamy, a następnie miskę przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w chłodnym miejscu na około 2 godziny (idealnie na całą noc).

6.      Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

7.      Uda wykładamy do naczynia żaroodpornego, wylewając na nie również resztę marynaty z miski.

8.      Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy (bez przykrycia) ok. 45-50 minut (w zależności od wielkości kawałków mięsa).

9.      Podajemy z wybranymi dodatkami – u mnie z ryżem oraz sałatką z cebuli, pomidorów i awokado z oliwą.

Smacznego!