Lista zakupów:
Uda kurczaka – 8 sztuk (mogą być też całe ćwiartki bądź podudzia, w zależności od preferencji)
Czerwona cebula – 1 sztuka
Czosnek – 2 ząbki
Sos sojowy – 50 ml
Miód – 4-5 łyżek
Limonka i cytryna – po połowie
Przyprawa – u mnie przyprawa do grilla klasyczna
Dodatkowo potrzebujesz:
Naczynie żaroodporne
Duża miska do zamarynowania mięsa
Folia spożywcza
Wykonanie:
1. Uda kurczaka oczyszczamy z nadmiaru skóry i każde osobno posypujemy wybraną przyprawą.
2. Układamy je w dużej misce.
3. Do ud dodajemy pokrojoną w pióra cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek.
4. Pora na marynatę – wyciskamy sok z połowy limonki i z połowy cytryny, dodajemy do tego sos sojowy oraz miód. Wszystko mieszamy, a następnie tą marynatą zalewamy uda.
5. Wszystko starannie mieszamy, a następnie miskę przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w chłodnym miejscu na około 2 godziny (idealnie na całą noc).
6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
7. Uda wykładamy do naczynia żaroodpornego, wylewając na nie również resztę marynaty z miski.
8. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy (bez przykrycia) ok. 45-50 minut (w zależności od wielkości kawałków mięsa).
9. Podajemy z wybranymi dodatkami – u mnie z ryżem oraz sałatką z cebuli, pomidorów i awokado z oliwą.
Smacznego!