Każda nowa kolekcja polskiej cukierniczki, wyróżnionej tytułem Prix Prix Au Chef Pâtissier, przyznawanym najlepszym cukiernikom w Europie przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną w Paryżu (The International Academy of Gastronomy), zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem.
– Święta Wielkiej Nocy to niezwykły czas, na który zawsze czekam z utęsknieniem. Co roku przygotowuję specjalne kolekcje słodkości, które będą nietuzinkowym podarunkiem dla najbliższych, cudną dekoracją stołu wielkanocnego i wspaniałą przekąską – mówi Iga Sarzyńska-Komorowska. – Na tę Wielkanoc proponuję m.in. chrupiące pierniczki w kształcie zajączków. To jeden z ulubionych wypieków, który sławę zawdzięcza doskonale dobranym, aromatycznym przyprawom korzennym. Znaleźć w nim można naturalny miód wielokwiatowy, prawdziwe masło i belgijską czekoladę.
Zajączków w wielkanocnej kolekcji Igi Sarzyńskiej-Komorowskiej jest mnóstwo. I tych pokrytych białym lukrem z uroczą kokardką, ale też tych ręcznie zdobionych, czekoladowych czy w piękne malowane wiosenne wzory…
Te z kwiatowym motywem przypominającym kunsztowne zdobienia na porcelanie, stworzone zostały we współpracy z młodą gdańską artystką – Amelią Korczak. W kolekcji nazwanej „Porcelanową” dominuje elegancka biel i odcienie błękitu. Znajdują się w niej kwiatowe pisanki, zajączki i zestawy pierniczków. W „Kolekcji subtelnej” Igi Sarzyńska-Komorowskiej pojawiły się pisanki w kolorystyce beżu i brązu, z piórkiem, kogucikiem i uroczym zajączkiem. Do tego piernikowe kraszanki z delikatnym lukrowym wzorem, lukrowane baranki i pisanki dekorowane ręcznie pachnącymi, jadalnymi kwiatami.
– Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez czekoladowych przysmaków – przyznaje toruńska mistrzyni. – Specjalnie na tę okazję przygotowałam m.in. niezwykłą białą czekoladę BIO z nutą wanilii z Madagaskaru i truskawkami, która smakuje jak najlepszy koktajl. Połączona została z pierniczkami w kształcie zajączków lub baranków, pachnącymi płatkami róży i pistacjami. Wielkanoc to idealna okazja na skosztowanie też pysznych dukatów z zajączkami, znakomitych draży albo aksamitnej czekolady „Gianduja” ze 100% pastą z orzecha laskowego…
Pierniczkowe, kunsztownie wykonane słodkości, z pewnością będą wyjątkową ozdobą wielu polskich wielkanocnych stołów, wspaniałą dekoracją koszyczka bądź oryginalnym słodkim podarunkiem.
Więcej o kulinariach znajdziecie tutaj.