Sałatka
Ola Juszkiewicz – MasterChef 2020
Zawsze szykuję sałatkę jarzynową, ale pomijam kukurydzę i zamiast cebulki daję pora. Zawsze przygotowuję również inne wymyślne sałatki, ale takie, które z powodzeniem mogą stanowić danie główne np. sałatka ze smażonym filetem z okonia bądź łososia, ze świeżą chrupiącą sałatą rzymską, pomarańczą, orzechami i orzeźwiającym koprowym winegretem.
Danie, które zawsze wychodzi to pierogi z ziemniaczanym purée, do których zainspirowała mnie również moja babcia. Pomijamy tutaj twaróg, który może spowodować, że pierogi będą mdłe i szybko skwaśnieją.
Ciasto
Wystarczy zagnieść proste ciasto na pierogi: w 250 ml gorącej wody wymieszać 20 ml oleju rzepakowego i płaską łyżeczkę soli. Odmierzyć ok. 530 g mąki pszennej, wlać wodę z olejem i solą, na końcu dodać jedno jajko i dobrze wyrobić (nawet przez ok. 10 minut – wtedy będzie elastyczne). Ciasto przykryć suchą ściereczką i odstawić na 25 minut by odpoczęło. W tym czasie ugotować ziemniaki i gorące ugnieść na gładkie purée. Na patelni na maśle udusić posiekane 4-5 szalotki z 3-4 ząbkami czosnku i dodać do purée. Dodać sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. Przygotować pierogi, wrzucić na posolony wrzątek i gotować jeszcze przez ok. 2 minutki po wypłynięciu. Gotowe pierogi usmażyć na maśle na złoty kolor.
Ola Juszkiewicz. Ma 28 lat i mieszka w Giżycku. Na co dzień zajmuje się edukacją ekologiczną. Została MasterChefem 2020!
Foto: źródło TVN
Karp
Sylwia Garska-Chmarycz – finalistka programu MasterChef
W kuchni zawsze króluje karp pieczony. Moje kochane pieczarki faszerowane… pieczarkami! Ten przepis jest w naszym świątecznym jadłospisie od lat, nie wyobrażamy ich sobie bez niego. Poza tym w święta stawiamy na rodzinną, dobrą atmosferę. Stół jest pełen przysmaczków, podjadamy śpiewamy i gadamy, i gadamy, i gadamy bez końca… bo to nasz jedyny taki wolny czas.
Sylwia Garska-Chmarycz . Ma 39 lat i mieszka w Choczewie, niedaleko Wejherowa. Ma własną firmę budowlaną. Doszła do finału programu MasterChef.
Rafał Fidyt – finalista programu MasterChef
Śledzie
Świątecznymi obowiązkami w kuchni dzielę się z mamą. Moim osobistym must have są śledzie z wędzoną śliwką, cebulą i rodzynkami.
Rafał Fidyt. Ma 37 lat i mieszka w Tychach. Pracuje jako pracownik produkcji w branży motoryzacyjnej.
Foto: źródło TVN
Opr.: Damosfera