Więcej...

    Co gotują na święta finaliści MasterChefa 2020

    Pytamy finalistów programu MasterChef bez jakich potraw nie wyobrażają sobie świąt. Zdradzają też przepisy na potrawy, które mogą zrobić nawet osoby, które od gotowania przez cały rok trzymają się z daleka.

    Sałatka

    Ola Juszkiewicz – MasterChef 2020

    Zawsze szykuję sałatkę jarzynową, ale pomijam kukurydzę i zamiast cebulki daję pora. Zawsze przygotowuję również inne wymyślne sałatki, ale takie, które z powodzeniem mogą stanowić danie główne np. sałatka ze smażonym filetem z okonia bądź łososia, ze świeżą chrupiącą sałatą rzymską, pomarańczą, orzechami i orzeźwiającym koprowym winegretem.

    Danie, które zawsze wychodzi to pierogi z ziemniaczanym purée, do których zainspirowała mnie również moja babcia. Pomijamy tutaj twaróg, który może spowodować, że pierogi będą mdłe i szybko skwaśnieją.

    Ciasto

    Wystarczy zagnieść proste ciasto na pierogi: w 250 ml gorącej wody wymieszać 20 ml oleju rzepakowego i płaską łyżeczkę soli. Odmierzyć ok. 530 g mąki pszennej, wlać wodę z olejem i solą, na końcu dodać jedno jajko i dobrze wyrobić (nawet przez ok. 10 minut – wtedy będzie elastyczne). Ciasto przykryć suchą ściereczką i odstawić na 25 minut by odpoczęło. W tym czasie ugotować ziemniaki i gorące ugnieść na gładkie purée. Na patelni na maśle udusić posiekane 4-5 szalotki z 3-4 ząbkami czosnku i dodać do purée. Dodać sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. Przygotować pierogi, wrzucić na posolony wrzątek i gotować jeszcze przez ok. 2 minutki po wypłynięciu. Gotowe pierogi usmażyć na maśle na złoty kolor.

    Ola Juszkiewicz. Ma 28 lat i mieszka w Giżycku. Na co dzień zajmuje się edukacją ekologiczną. Została MasterChefem 2020!

    Foto: źródło TVN

    Karp

    Sylwia Garska-Chmarycz – finalistka programu MasterChef

    W kuchni zawsze króluje karp pieczony. Moje kochane pieczarki faszerowane… pieczarkami! Ten przepis jest w naszym świątecznym jadłospisie od lat, nie wyobrażamy ich sobie bez niego. Poza tym w święta stawiamy na rodzinną, dobrą atmosferę. Stół jest pełen przysmaczków, podjadamy śpiewamy i gadamy, i gadamy, i gadamy bez końca… bo to nasz jedyny taki wolny czas.

    Sylwia Garska-Chmarycz . Ma 39 lat i mieszka w Choczewie, niedaleko Wejherowa. Ma własną firmę budowlaną. Doszła do finału programu MasterChef.

    Rafał Fidyt – finalista programu MasterChef

    Śledzie

    Świątecznymi obowiązkami w kuchni dzielę się z mamą. Moim osobistym must have są śledzie z wędzoną śliwką, cebulą i rodzynkami.

    Rafał Fidyt. Ma 37 lat i mieszka w Tychach. Pracuje jako pracownik produkcji w branży motoryzacyjnej.

    Foto: źródło TVN

    Opr.: Damosfera

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY