Sałatka jest bardzo zdrowa, bo zawiera:
– dużo białka;
– cynku;
– kwasu foliowego;
– witamin z grupy B i A.
I jest skarbnicą mikroelementów: wapnia (pokrywa ok. 30% zapotrzebowania dziennego), potasu, fosforu i magnezu.
Sałatka z kozim serem miękkim – przepis:
Do sałatek używam szpinaku sałatkowego – ma ładne liście, jest ciekawy w smaku, bo nie tak intensywny, jak rukola, przez co nie jest w stanie zdominować innych składników.
Dodaję do niej też pomidorki koktajlowe, które o tej porze roku są niezwykle aromatyczne.
Następnie uprażone orzechy ziemne i pestki dyni (wedle uznania można dodać, i inne).
No, a na samym końcu dodaję miękki ser kozi. Uwielbiam jego aromat i smak! Ale jak ktoś nie lubi sera koziego lub nie ma go akurat pod ręką, to ser feta, również sprawdzi się do tego typu sałatki.
Smacznego!
Tekst i zdjęcia: Katarzyna Krauss