Prawdziwi koneserzy ożywczego napoju nie uznają kawy rozpuszczalnej w torebkach i zwykle kupują ekspres do kawy w domu lub biurze. Ale różnorodność modeli przyczynia się do tego, że przeciętnemu nabywcy może być trudno dokonać właściwego wyboru, aby uzyskać wszechstronne urządzenie, bez przepłacania. Spróbujmy wspólnie zastanowić się, jak wybrać ekspres do kawy. Mianowicie, jakie są najczęstsze błędy i błędne przekonania przy wyborze ekspresu do kawy.
Musisz kupić ekspres o dużej pojemności zaparzania
Zanim wybierzesz się do sklepu, powinieneś odbyć domową konsultację, aby zdecydować, jaką kawę chcesz najczęściej przygotowywać. Jeśli będzie to klasyczne Americano lub espresso, to nie ma potrzeby kupowania ultranowoczesnego modelu z kilkunastoma programami, automatycznym przygotowaniem cappuccino itp. W zupełności wystarczy model budżetowy. Jeśli wolisz kawę z mlekiem, to warto wybrać model ekspresu, który daje możliwość pracy z mlekiem.
Lepiej jest kupić ekspres do kawy z metalowym korpusem niż z plastikowym.
Jeśli chodzi o wygląd, to ekspresy do kawy z metalowym korpusem wyglądają znacznie bardziej efektownie. Będą świetnie wyglądać w każdym wystroju pomieszczenia, ale kosztują znacznie więcej niż ekspresy do kawy z plastikowym korpusem. Jeśli chodzi o smak, to kawa z ekspresu plastikowego i metalowego jest podobna.
A biorąc pod uwagę fakt, że zazwyczaj ekspres do kawy stoi na tle innych mebli, wygląd nie odgrywa specjalnej roli, więc nie ma znaczenia – metal czy plastik. Mobilność takich urządzeń nie jest konieczna, więc nie ma sensu zwracać uwagi na wagę – zazwyczaj pozostaje ona w tym samym miejscu przez cały okres użytkowania.
Ceramiczne młynki gwarantują lepszy smak
Częstą skargą jest przegrzewanie się młynka z metalowym żarnem, co powoduje przypalenie kawy i może nadać jej gorzki, nieprzyjemny smak. Z tego powodu wiele osób wybiera młynki ceramiczne. W praktyce, podczas aktywnej pracy młynka występuje jedynie różnica temperatur około 4 stopni Celsjusza, która w ogóle nie jest odczuwalna podczas pracy. A różnica temperatur pojawia się dopiero przy przygotowaniu około 10 kaw. Nawet przy takiej intensywności i temperaturze nie zmienia się smak. Jedyną przewagą ceramiki nad metalem jest jej długowieczność.
Im droższy model, tym ciszej pracuje
Podczas przygotowywania napoju przez ekspres do kawy emitowane są różne odgłosy. Najgłośniejszy hałas to mielenie ziaren kawy i praca jednostki zaparzającej. Modele budżetowe są głośniejsze od tych droższych, ale nie dotyczy to wszystkich modeli. Modele z wyższej półki cenowej często posiadają izolację akustyczną i płyty czołowe, które ściśle przylegają do siebie, co zmniejsza hałas.
Ale są też producenci z wyższej półki, którzy w ogóle nie stosują dodatkowej izolacji, więc poziom hałasu będzie wysoki. Bez względu na to, który model wybierzesz, nie będziesz mógł spokojnie zaparzyć kawy rano, nie budząc innych członków rodziny. Musisz być przygotowany na hałas, nawet w drogim modelu.
Ekspresy do kawy dla wszystkich ziaren
Ważne jest, aby zrozumieć, że w ekspresie do kawy można umieścić tylko suche ziarna bez aromatów. Napełnianie ziaren czekoladą, likierem, migdałami lub innymi smakami może uszkodzić maszynę. Aromat jest impregnowany, więc ziarna są wilgotne, a nawet lepkie. Może to wyłączyć kamienie młynka.
Jeśli weźmiesz to wszystko pod uwagę, będziesz mógł wybrać ekspres do kawy bez popełniania typowych błędów, które popełnia wielu innych kupujących.
Materiał partnera.