Gotuj z Głową – makaron à la carbonara

Gotuj z Głową – makaron à la carbonara

Makarony z różnymi dodatkami to nie tylko proste i szybkie dania, ale także dania, które lubi prawie każdy. U mnie dziś makaron à la carbonara – nasza domowa wersja, zwykle przygotowywana, jak dziś, z makaronem typu penne, ale tak naprawdę nadaje się każdy. Zapraszam!

Lista zakupów:

·       Boczek wędzony (surowy lub parzony, w zależności od tego jaki wolicie lub jaki akurat macie).

·       Cebula – 1 duża.

·       Pieczarki – około 300 g.

·       Makaron – u mnie penne – cała paczka 500 g.

·       Śmietana – najlepiej 18%, kwaśna, małe opakowanie.

·       Żółtka – 2 sztuki.

·       Sól i pieprz do smaku.

Dodatkowo potrzebujesz:

·       Duży garnek.

·       Duża patelnia.

Przygotowanie:

·       Makaron gotujemy zgodnie z przepisem z opakowania.

·       W międzyczasie rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią boczek.

·       Jak boczek się wytopi i trochę przysmaży, dorzucamy cebulę, a następnie pieczarki.

·       Całość smażymy, aż cebula i pieczarki będą miękkie.

·       Makaron odlewamy (uwaga – odlewamy tak, aby pozostał w garnku, w którym się gotował, z odrobiną wody z gotowania).

·       Do garnka z makaronem wrzucamy całość z naszej patelni.

·       Dodajemy do tego opakowanie śmietany oraz dwa żółtka.

·       Solimy i pieprzymy do smaku oraz dokładnie mieszamy.

I tak, w 15 minut, mamy pyszny makaron. Smacznego!