Lista zakupów:
· Boczek wędzony (surowy lub parzony, w zależności od tego jaki wolicie lub jaki akurat macie).
· Cebula – 1 duża.
· Pieczarki – około 300 g.
· Makaron – u mnie penne – cała paczka 500 g.
· Śmietana – najlepiej 18%, kwaśna, małe opakowanie.
· Żółtka – 2 sztuki.
· Sól i pieprz do smaku.
Dodatkowo potrzebujesz:
· Duży garnek.
· Duża patelnia.
Przygotowanie:
· Makaron gotujemy zgodnie z przepisem z opakowania.
· W międzyczasie rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią boczek.
· Jak boczek się wytopi i trochę przysmaży, dorzucamy cebulę, a następnie pieczarki.
· Całość smażymy, aż cebula i pieczarki będą miękkie.
· Makaron odlewamy (uwaga – odlewamy tak, aby pozostał w garnku, w którym się gotował, z odrobiną wody z gotowania).
· Do garnka z makaronem wrzucamy całość z naszej patelni.
· Dodajemy do tego opakowanie śmietany oraz dwa żółtka.
· Solimy i pieprzymy do smaku oraz dokładnie mieszamy.
I tak, w 15 minut, mamy pyszny makaron. Smacznego!