Więcej...

    Gotuj z Głową – pasztet mięsny

    Ponieważ nie przepadamy za sklepowymi wędlinami, a wędzonki nie zawsze mamy czas przygotować, to chętnie korzystamy z możliwości zrobienia pasztetu. Czasem specjalnie kupuję na niego składniki, a czasem zdarza się tak, że pasztet „pomaga mi” wyczyścić zamrażarkę z obecnych tam kawałków mięsa. Z dodatkami takimi jak chrzan, ćwikła czy musztarda smakuje znakomicie. Ja najbardziej lubię taki wypełniony podrobami, a także dość tłusty. A Wy lubicie pasztet?

    ***

    Lista zakupów:

    1. Karkówka/szynka/łopatka (wieprzowina) – ok. 3/4 kilograma;

    2. Karkówka/udziec (wołowina) – ok. 3/4 kilograma;

    3. Podgardle wieprzowe – ok. pół kilograma;

    4. Podroby – wątróbka z indyka, serca z indyka, żołądki z kurczaka – po 400 g każdego;

    5. Dwie średnie cebule;

    6. Dwa jajka;

    7. Liść laurowy – kilka sztuk;

    8. Ziele angielskie – kilka sztuk;

    9. Pieprz w ziarenkach – kilka sztuk;

    10. Sól, gałka muszkatołowa, pieprz mielony do smaku;

    11. Masło i bułka tarta do wysmarowania blach.

    ***

    Poza tym potrzebujesz:

    1. Duży garnek;

    2. Maszynka do mielenia;

    3. Duża miska;

    4. Foremki „keksówki”.

    ***

    1. Wszystkie mięsne składniki wkładamy do dużego garnka (na dno te najbardziej tłuste).

    2. Dodajemy cebule oraz ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w ziarenkach.

    3. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na średnim ogniu ok. 3 godziny (jeśli wybraliśmy chudszą wersję pasztetu, bez tłustego podgardla na dnie, to po chwili od wstawienia mięsa do gotowania należy wlać do garnka ok. pół szklanki wody).

    4. Całość studzimy.

    5. Rozpoczynamy mielenie – wszystkie kawałki mięsa, cebule oraz przyprawy mielimy dwukrotnie (nie wylewamy wywaru, który mamy w garnku!).

    6. Powstałą masę przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i mielonym pieprzem.

    7. Dodajemy dwa jajka.

    8. Jeśli masa wydaje nam się zbyt sucha, dodajemy przecedzony wywar pozostały po gotowaniu mięsa.

    9. Całość dokładnie wyrabiamy.

    10. Foremki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą i do tak przygotowanych nakładamy masę, dokładnie ją uklepując, aby pozbyć się bąbelków powietrza z pomiędzy masy.

    ***

    11. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy około godziny.

    12. Cudownie smakuje taki na ciepło z chrupiąca skórką, ale najlepszy jest na zimno z dodatkami.

    Smacznego!









    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY