Gotuj z Głową - potrawka w stylu meksykańskim

Gotuj z Głową - potrawka w stylu meksykańskim

Chyba nie tylko ja miewam czasem problem z mięsem pozostałym po gotowaniu rosołu. Ciągle przerabiane na krokiety czy pierogi może się znudzić. Dziś przygotowałam dlatego potrawkę w stylu meksykańskim. Doskonała do zapieczenia w tortilli lub podania z nachosami, choć u mnie wyjątkowo z chipsami z sera.

Lista produktów:

Mięso pozostałe z gotowania rosołu (u mnie tym razem 10 sztuk podudzi z kurczaka);

Mała puszka kukurydzy;

Puszka fasoli czerwonej wraz z zalewą;

2 łyżki koncentratu pomidorowego lub pół szklanki przecieru;

1 duża cebula;

Mieszanka przypraw (papryka słodka, papryka ostra, mielony kminek, mielona kolendra, oregano, cynamon, gałka muszkatołowa) lub gotowa przyprawa do kuchni meksykańskiej;

Olej do smażenia;

Kilkanaście plasterków sera żółtego;

Dodatkowa papryka słodka do oprószenia sera.

Dodatkowo potrzebujesz:

Patelnia

Blaszka z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia

Przygotowanie potrawy:

1. Mięso obieramy, oddzielamy od kości i skóry, odcinamy tłuste kawałki (jeśli mamy do czynienia np. z wołowiną) i dzielimy na nieduże kawałki.

2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju.

3. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię.

4. Kiedy cebula nam się zeszkli, dodajemy mięso oraz mieszankę przypraw i całość smażymy ok. 5 minut na dużym ogniu, co chwilę mieszając.

5. Dodajemy kukurydzę odsączoną z zalewy oraz fasolę wraz z zalewą, a następnie koncentrat lub przecier.

6. Mieszamy i zmniejszamy gaz tak, aby potrawa lekko pyrkała.

7. Rozgrzewamy piekarnik, 180 stopni, góra-dół.

8. Plasterki sera układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószamy słodką papryką.

9. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 7-10 minut (radzę obserwować, ponieważ w zależności od piekarnika oraz od rodzaju sera różnie bywa z tym czasem).

10. Chipsy odstawiamy na chwilę, aby nabrały chrupkości.

11. Potrawkę nakładamy do miseczek i dekorujemy chipsami z sera (można również podać ją z nachosami bądź zawiniętą w tortillę i zapieczoną).

Smacznego!