Więcej...

    Gotuj z Głową – potrawka w stylu meksykańskim

    Chyba nie tylko ja miewam czasem problem z mięsem pozostałym po gotowaniu rosołu. Ciągle przerabiane na krokiety czy pierogi może się znudzić. Dziś przygotowałam dlatego potrawkę w stylu meksykańskim. Doskonała do zapieczenia w tortilli lub podania z nachosami, choć u mnie wyjątkowo z chipsami z sera.

    ***

    Lista produktów:

    Mięso pozostałe z gotowania rosołu (u mnie tym razem 10 sztuk podudzi z kurczaka);

    Mała puszka kukurydzy;

    Puszka fasoli czerwonej wraz z zalewą;

    2 łyżki koncentratu pomidorowego lub pół szklanki przecieru;

    1 duża cebula;

    Mieszanka przypraw (papryka słodka, papryka ostra, mielony kminek, mielona kolendra, oregano, cynamon, gałka muszkatołowa) lub gotowa przyprawa do kuchni meksykańskiej;

    Olej do smażenia;

    Kilkanaście plasterków sera żółtego;

    Dodatkowa papryka słodka do oprószenia sera.

    Dodatkowo potrzebujesz:

    Patelnia

    Blaszka z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia

    ***

    Przygotowanie potrawy:

    1. Mięso obieramy, oddzielamy od kości i skóry, odcinamy tłuste kawałki (jeśli mamy do czynienia np. z wołowiną) i dzielimy na nieduże kawałki.

    2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju.

    3. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię.

    4. Kiedy cebula nam się zeszkli, dodajemy mięso oraz mieszankę przypraw i całość smażymy ok. 5 minut na dużym ogniu, co chwilę mieszając.

    5. Dodajemy kukurydzę odsączoną z zalewy oraz fasolę wraz z zalewą, a następnie koncentrat lub przecier.

    6. Mieszamy i zmniejszamy gaz tak, aby potrawa lekko pyrkała.

    7. Rozgrzewamy piekarnik, 180 stopni, góra-dół.

    8. Plasterki sera układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószamy słodką papryką.

    9. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 7-10 minut (radzę obserwować, ponieważ w zależności od piekarnika oraz od rodzaju sera różnie bywa z tym czasem).

    10. Chipsy odstawiamy na chwilę, aby nabrały chrupkości.

    11. Potrawkę nakładamy do miseczek i dekorujemy chipsami z sera (można również podać ją z nachosami bądź zawiniętą w tortillę i zapieczoną).

    Smacznego!





    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY