Lista produktów:
Mięso pozostałe z gotowania rosołu (u mnie tym razem 10 sztuk podudzi z kurczaka);
Mała puszka kukurydzy;
Puszka fasoli czerwonej wraz z zalewą;
2 łyżki koncentratu pomidorowego lub pół szklanki przecieru;
1 duża cebula;
Mieszanka przypraw (papryka słodka, papryka ostra, mielony kminek, mielona kolendra, oregano, cynamon, gałka muszkatołowa) lub gotowa przyprawa do kuchni meksykańskiej;
Olej do smażenia;
Kilkanaście plasterków sera żółtego;
Dodatkowa papryka słodka do oprószenia sera.
Dodatkowo potrzebujesz:
Patelnia
Blaszka z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia
Przygotowanie potrawy:
1. Mięso obieramy, oddzielamy od kości i skóry, odcinamy tłuste kawałki (jeśli mamy do czynienia np. z wołowiną) i dzielimy na nieduże kawałki.
2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju.
3. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię.
4. Kiedy cebula nam się zeszkli, dodajemy mięso oraz mieszankę przypraw i całość smażymy ok. 5 minut na dużym ogniu, co chwilę mieszając.
5. Dodajemy kukurydzę odsączoną z zalewy oraz fasolę wraz z zalewą, a następnie koncentrat lub przecier.
6. Mieszamy i zmniejszamy gaz tak, aby potrawa lekko pyrkała.
7. Rozgrzewamy piekarnik, 180 stopni, góra-dół.
8. Plasterki sera układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószamy słodką papryką.
9. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 7-10 minut (radzę obserwować, ponieważ w zależności od piekarnika oraz od rodzaju sera różnie bywa z tym czasem).
10. Chipsy odstawiamy na chwilę, aby nabrały chrupkości.
11. Potrawkę nakładamy do miseczek i dekorujemy chipsami z sera (można również podać ją z nachosami bądź zawiniętą w tortillę i zapieczoną).
Smacznego!