Więcej...

    Gotuj z Głową: rolada szpinakowa z szynką

    Lekkie, łatwe w przygotowaniu danie wiosenne: rolada szpinakowa z szynką. Smacznego!

    Lista zakupów:

    • Szpinak mrożony rozdrobniony – 1 opakowanie
    • Jajka – 4 sztuki
    • Sok z cytryny – 2 łyżki
    • Serek kremowy, kanapkowy – 1 opakowanie
    • Chrzan – 2-3 łyżki
    • Szynka konserwowa – 10 plasterków
    • Sól i pieprz

    Przygotowanie:

    1. Szpinak rozmrozić i odcisnąć na sitku.
    2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra, dół bez termo obiegu).
    3. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek.
    4. Białka umieścić w misce i ubić je na sztywną pianę.
    5. Do drugiej miski włożyć szpinak, dodać żółtka i całość zblendować na gładką masę.
    6. Do zielonej masy dodać sól, pieprz oraz sok z cytryny.
    7. Masę połączyć z ubitymi białkami i delikatnie wymieszać łyżką.
    8. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na to wyłożyć masę.
    9. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut.
    10. Wyjąć i odstawić do ostudzenia.
    11. Na zimną upieczoną masę wyłożyć kolejno: serek kanapkowy, chrzan oraz plasterki szynki konserwowej.
    12. Ostrożnie zwinąć roladę.
    13. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
    14. Podawać po pokrojeniu na plasterki.

    Tę roladę przygotowuję dość często, jest łatwa, szybka i efektowna. Jako wypełnienia na zmianę używam szynki i wędzonego łososia. Idealnie smakuje z glazurą z octu balsamicznego.

    Gotuj z Głową: rolada szpinakowa z szynką, fot. Marta Głowacka
    Gotuj z Głową: rolada szpinakowa z szynką, fot. Marta Głowacka
    Gotuj z Głową: rolada szpinakowa z szynką, fot. Marta Głowacka
    Gotuj z Głową: rolada szpinakowa z szynką, fot. Marta Głowacka
    Gotuj z Głową: rolada szpinakowa z szynką, fot. Marta Głowacka
    Gotuj z Głową: rolada szpinakowa z szynką, fot. Marta Głowacka
    Gotuj z Głową: rolada szpinakowa z szynką, fot. Marta Głowacka
    Gotuj z Głową: rolada szpinakowa z szynką, fot. Marta Głowacka
    Gotuj z Głową: rolada szpinakowa z szynką, fot. Marta Głowacka
    Gotuj z Głową: rolada szpinakowa z szynką, fot. Marta Głowacka

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY