Lista zakupów:
• Szpinak mrożony rozdrobniony – 1 opakowanie
• Jajka – 4 sztuki
• Sok z cytryny – 2 łyżki
• Serek kremowy, kanapkowy – 1 opakowanie
• Chrzan – 2-3 łyżki
• Szynka konserwowa – 10 plasterków
• Sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Szpinak rozmrozić i odcisnąć na sitku.
2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra, dół bez termo obiegu).
3. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek.
4. Białka umieścić w misce i ubić je na sztywną pianę.
5. Do drugiej miski włożyć szpinak, dodać żółtka i całość zblendować na gładką masę.
6. Do zielonej masy dodać sól, pieprz oraz sok z cytryny.
7. Masę połączyć z ubitymi białkami i delikatnie wymieszać łyżką.
8. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na to wyłożyć masę.
9. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut.
10. Wyjąć i odstawić do ostudzenia.
11. Na zimną upieczoną masę wyłożyć kolejno: serek kanapkowy, chrzan oraz plasterki szynki konserwowej.
12. Ostrożnie zwinąć roladę.
13. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
14. Podawać po pokrojeniu na plasterki.
Tę roladę przygotowuję dość często, jest łatwa, szybka i efektowna. Jako wypełnienia na zmianę używam szynki i wędzonego łososia. Idealnie smakuje z glazurą z octu balsamicznego.