Składniki:
• Ciasto francuskie – 1 opakowanie
• Passata pomidorowa – 1 szklanka
• Przyprawy, jakie lubicie – bazylia, oregano itp.
• Sól
• Ser żółty – około 15 plasterków
• Salami – około 30 plasterków
Przygotowanie:
1. Włączamy piekarnik – na 180 stopni bez termoobiegu.
2. Ciasto wyjmujemy z opakowania i rozkładamy na czystym blacie (nie wiem, czy wiecie, ale papier, w który zawinięte jest ciasto można wykorzystać jako papier do pieczenia, więc nim właśnie wykładam moją blachę).
3. Ciasto pokrywamy passatą pomidorową wcześniej wymieszaną z przyprawami i solą (Ja używam przecieru, który robimy latem i przechowujemy w słoiczkach. Zawsze część robimy już z przyprawami takimi jak oregano, bazylia czy zioła prowansalskie, więc jest gotowy do tego typu przepisów).
4. Ciasto kroimy na paski wzdłuż krótszego boku. Paski mają szerokość 4-5 cm.
5. Na każdym pasku układamy plasterki sera (u mnie przecięte na pół, żeby nie wystawały poza pasek ciasta).
6. Na serze układamy salami.
7. Każdy pasek zwijamy w rulonik, żeby powstało coś na kształt różyczek.
8. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut.
9. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym.

