Więcej...

    Gotuj z Głową: szybkie „różyczki” zawijaski na imprezę

    Każdy od czasu do czasu imprezuje. Poniżej przepis na proste, szybkie danie na imprezę – „różyczki” zawijaski.:)

    Składniki:

    • Ciasto francuskie – 1 opakowanie
    • Passata pomidorowa – 1 szklanka
    • Przyprawy, jakie lubicie – bazylia, oregano itp.
    • Sól
    • Ser żółty – około 15 plasterków
    • Salami – około 30 plasterków

    Przygotowanie:

    1. Włączamy piekarnik – na 180 stopni bez termoobiegu.
    2. Ciasto wyjmujemy z opakowania i rozkładamy na czystym blacie (nie wiem, czy wiecie, ale papier, w który zawinięte jest ciasto można wykorzystać jako papier do pieczenia, więc nim właśnie wykładam moją blachę).
    3. Ciasto pokrywamy passatą pomidorową wcześniej wymieszaną z przyprawami i solą (Ja używam przecieru, który robimy latem i przechowujemy w słoiczkach. Zawsze część robimy już z przyprawami takimi jak oregano, bazylia czy zioła prowansalskie, więc jest gotowy do tego typu przepisów).
    4. Ciasto kroimy na paski wzdłuż krótszego boku. Paski mają szerokość 4-5 cm.
    5. Na każdym pasku układamy plasterki sera (u mnie przecięte na pół, żeby nie wystawały poza pasek ciasta).
    6. Na serze układamy salami.
    7. Każdy pasek zwijamy w rulonik, żeby powstało coś na kształt różyczek.
    8. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut.
    9. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym.

    Marta Głowacka, Szybkie „różyczki” zawijaski na imprezę
    Szybkie „różyczki” zawijaski na imprezę, fot. Marta Głowacka
    Marta Głowacka, Szybkie „różyczki” zawijaski na imprezę
    Szybkie „różyczki” zawijaski na imprezę, fot. Marta Głowacka

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY