Więcej...

    Kasztany jadalne pysznie smakują zwłaszcza zimą

    Drzewo kasztana jadalnego żyje ponad 500 lat i każe długo czekać na swoje owoce (pierwsze zbiory są po 10 latach). Kasztany zbiera się od początku października do końca grudnia. Te niezwykłe dary jesieni są bardzo zdrowe: zawierają białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy z grupy B,C,A. Mają właściwości przeciwzapalne, przeciwobrzękowe i działają uszczelniająco na naczynia krwionośne.

    Kasztany jadalne

    Najlepiej kupować oferowane luzem, wybierając duże i ciężkie owoce z połyskliwą skórką. W wielu miejscach można też kupić kasztany już ugotowane. Ja kasztany uwielbiam w każdej postaci, ale najbardziej chyba lubię kaczkę pieczoną nadziewaną kasztanami. Oto przepis.

    Jeżeli chcecie samodzielnie ugotować kasztany, to należy je umyć i każdy naciąć na wierzchu („na krzyż”). Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować 15-20 minut. Ugotowane kasztany wyjmujemy i ciepłe obieramy z łupiny i skórki.

    Ugotowane kasztany wymieszałam z marchewką, cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem i nafaszerowałam tym kaczkę. Tym co zostało, obłożyłam kaczkę z zewnątrz, uprzednio nacierając ją solą i pieprzem. W lodówce trzymałam całą dobę.

    Nagrzałam piekarnik do 200 stopni i włożyłam kaczkę nie przykrywając jej niczym na jakieś 30 min. Następnie, zmniejszyłam temperaturę na ok. 140 stopni i piekłam jeszcze ok. 2 godzin, co jakiś czas lekko podlewając wodą. Aby kaczka miała ładną, złotą skórkę dobrze jest posmarować ją masłem.

    Kaczka w kasztanach

    kaczka w kasztanach

    Kaczka ta nie była zbyt duża, więc osobno jeszcze dokupiłam samych kaczych udek i ułożyłam obok kaczki, by razem się piekły.

    Jeśli chcesz zjeść same kasztany, na przykład upieczone na blasze w piekarniku, należy to zrobić tak:

    Kasztany umyć, każdy naciąć z wierzchu „na krzyż”, wyłożyć na blasze i piec około 20 – 30 minut. Gdy będą miękkie są gotowe do zjedzenia!

    Drzewo

    Drzewo kasztana jadalnego żyje ponad 500 lat i każe długo czekać na swoje owoce (pierwsze zbiory są po 10 latach). Te niezwykłe dary jesieni są bardzo zdrowe… a pysznie smakują zwłaszcza zimą!

    Drzewo kasztana jadalnego żyje ponad 500 lat i każe długo czekać na swoje owoce (pierwsze zbiory są po 10 latach). Kasztany zbiera się od początku października do końca grudnia. Te niezwykłe dary jesieni są bardzo zdrowe: zawierają białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy z grupy B,C,A. Mają właściwości przeciwzapalne, przeciwobrzękowe i działają uszczelniająco na naczynia krwionośne.

    Najlepiej kupować oferowane luzem, wybierając duże i ciężkie owoce z połyskliwą skórką. W wielu miejscach można też kupić kasztany już ugotowane. Ja kasztany uwielbiam w każdej postaci, ale najbardziej chyba lubię kaczkę pieczoną nadziewaną kasztanami. Oto przepis.

    Jeżeli chcecie samodzielnie ugotować kasztany, to należy je umyć i każdy naciąć na wierzchu („na krzyż”). Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować 15-20 minut. Ugotowane kasztany wyjmujemy i ciepłe obieramy z łupiny i skórki.

    Kasztany

    Ugotowane kasztany wymieszałam z marchewką, cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem i nafaszerowałam tym kaczkę. Tym co zostało, obłożyłam kaczkę z zewnątrz, uprzednio nacierając ją solą i pieprzem. W lodówce trzymałam całą dobę.

    Nagrzałam piekarnik do 200 stopni i włożyłam kaczkę nie przykrywając jej niczym na jakieś 30 min. Następnie, zmniejszyłam temperaturę na ok. 140 stopni i piekłam jeszcze ok. 2 godzin, co jakiś czas lekko podlewając wodą. Aby kaczka miała ładną, złotą skórkę dobrze jest posmarować ją masłem.

    Kaczka ta nie była zbyt duża, więc osobno jeszcze dokupiłam samych kaczych udek i ułożyłam obok kaczki, by razem się piekły.

    Jeśli chcesz zjeść same kasztany, na przykład upieczone na blasze w piekarniku, należy to zrobić tak: kasztany umyć, każdy naciąć z wierzchu „na krzyż”, wyłożyć na blasze i piec około 20 – 30 minut. Gdy będą miękkie, są gotowe do zjedzenia!

    Txt i zdjęcia: Katarzyna Krauss

    kaczka w kasztanach

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY