***
Na ponad 200 stronach znalazły się przepisy Igi Sarzyńskiej-Komorowskiej na kunsztowne zdobienia pierników artystycznych – toruńskich kamieniczek, świątecznych śnieżynek czy koników na biegunach, ale też na piernikowe przysmaki: markizy, chlebki, pierniczki migdałowe, żytnie, a nawet na piernik w słoiku czy syrop piernikowy. Z albumu dowiemy się nie tylko, jak przygotować idealny lukier królewski, ale też np. z czego składa się legendarna przyprawa piernikowa autorki, dzięki której piernikowe ciasto tak uwodzi smakiem i zapachem.
– Pomysł na album „Moje pierniki” kiełkował we mnie od trzech lat, od kiedy jestem w Toruniu – mówi słynna polska piernikarka Iga Sarzyńska-Komorowska. – Wielu gości naszych butików „Iga Sarzyńska Wzrusza Toruń”, fanów, upominało się o takie wydawnictwo, w którym zawarłabym całą swoją pasję i wiedzę o pierniku, i które mogłoby być skarbnicą wiedzy o tym magicznym cieście, ale też pięknym prezentem dla bliskich. Chciałam, żeby ten album był nie tylko pomysłem na podarunek, ale też inspiracją dla wszystkich, którzy uwielbiają piec i chcieliby się nauczyć sztuki wypieku i dekoracji pierniczków.
***
Album „Moje pierniki” to dzieło nie tylko sztuki cukierniczej, ale i wydawniczej. Prawdziwa piernikarska biblia, opatrzona pięknymi zdjęciami znakomitej fotografki Agnieszki Pałtynowicz i wyłożona grafiką uznanej polskiej artystki Katarzyny Stróżyńskiej-Goraj. Ma twardą oprawę z naturalnego płótna, uszlachetnioną tłoczonymi i miedzianymi napisami. Wydrukowany został na wysokiej jakości, niepowlekanym bezdrzewnym papierze. Zaprojektowali go Dagmara Berska i Grzegorz Podsiadlik z renomowanego studia graficznego Parastudio.
– Wielką inspiracją do stworzenia albumu „Moje pierniki” była moja współpraca ze znakomitą fotografką Agnieszką Pałtynowicz – podkreśla autorka. – Pamiętam, gdy po raz pierwszy zobaczyłam jej fotografie… Byłam kompletnie oczarowana! Zachwyciła mnie magia, stylizacje, wyjątkowy czar, który panuje na tych zdjęciach.
***
W albumie „Moje pierniki” oprócz receptur i tajników sztuki dekoracji, Iga Sarzyńska-Komorowska opowiada o wyjątkowych składnikach tego ciasta: różnych rodzajach miodu, składnikach przyprawy piernikowej, która jest sercem piernika – od której zależy moc piernika i to, czy to ciasto powali nas na kolana, czy też nie. Iga zdradza czytelnikom autorską recepturę na idealną przyprawę piernikową. A oprócz tego cały szereg innych przepisów, m.in. na: wyjątkowy chlebek piernikowy, pierniczki kruche, czekoladowe, miodowe, markizy przekładane aksamitnymi kremami, pierniczki orzechowo-migdałowe… Same fantastyczne piernikowe specjały.
– W albumie bardzo dokładnie opisałam lukier królewski i pokazałam, jak w dość łatwy sposób można tworzyć artystyczne pierniczki – wyjaśnia mistrzyni piernikarstwa. – Z moją pomocą, krok po kroku można udekorować przepiękne, bajkowe koniki na biegunach, delikatne śnieżynki czy piękny domek na kubek. A skoro już mowa o świętach, to w albumie pokazuję również, jak stworzyć piękne, słodkie prezenty – np. piernik w słoiku czy aromatyczny syrop piernikowy. Album odzwierciedla to, jak bardzo kocham pierniki. Mam nadzieję, że będzie dla czytelników wielką inspiracją do dekoracji i wypieku tego ciasta i że po tej lekturze pokochają pierniki tak samo jak ja.:)
***
Album „Moje Pierniki” Igi Sarzyńskiej-Komorowskiej to wspaniały prezent dla wszystkich, którzy cenią dobry smak!