Składniki:
Filet z okonia nilowego
Kasza pęczak
Cebula
Czosnek
Fasolka zielona szparagowa
Wykonanie:
Na oleju, na patelni podsmażam cebulę i czosnek, następnie dodaję kaszę – ilość zależy od tego, co ma królować, chwilę podsmażam, następnie podlewam wodą, zaczyna się dusić, jak kasza wypije wodę, a część jej wyparuje, znowu dolewam wody, wrzucam pokrojoną na trzy części fasolkę, znowu podlewam wodą, dodaję papryczkę chili.
Solę wedle uznania, trochę dodaję pieprzu, daje on inny smak ostrości niż papryczka. Podlewam odrobiną białego wina. Gdy kasza i fasolka są miękkie, na wierzch kładę krojony w kawałki średniej wielkości filet z okonia. Przykrywam pokrywką.
W razie potrzeby podlewam odrobiną wody. Jak widzę, że ryba jest już gotowa, posypuje wszystko drobno posiekanym szczypiorkiem.
Uwaga, pyszne również na zimno!
Zdjęcia/przepis: Kasia Krauss