Więcej...

    Przepis na jesienne danie – bogactwo witaminy D i kwasów omega-3

    Ryby, a szczególnie okoń nilowy to doskonałe źródło dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D, selenu oraz witaminy B6. Warto je jeść jesienią! Poznajcie mój przepis na pyszne danie, również na zimno...

    Składniki:

    Filet z okonia nilowego

    Kasza pęczak

    Cebula

    Czosnek

    Fasolka zielona szparagowa

    Wykonanie:

    Na oleju, na patelni podsmażam cebulę i czosnek, następnie dodaję kaszę – ilość zależy od tego, co ma królować, chwilę podsmażam, następnie podlewam wodą, zaczyna się dusić, jak kasza wypije wodę, a część jej wyparuje, znowu dolewam wody, wrzucam pokrojoną na trzy części fasolkę, znowu podlewam wodą, dodaję papryczkę chili.

    Solę wedle uznania, trochę dodaję pieprzu, daje on inny smak ostrości niż papryczka. Podlewam odrobiną białego wina. Gdy kasza i fasolka są miękkie, na wierzch kładę krojony w kawałki średniej wielkości filet z okonia. Przykrywam pokrywką.

    W razie potrzeby podlewam odrobiną wody. Jak widzę, że ryba jest już gotowa, posypuje wszystko drobno posiekanym szczypiorkiem.

    Uwaga, pyszne również na zimno!

    Zdjęcia/przepis: Kasia Krauss

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY