Pyszne, rozgrzewające herbaty na zimowe chłody!

Pyszne, rozgrzewające herbaty na zimowe chłody!
Fot. Unsplash

Gdy biały puch otula ulice, a temperatura spada poniżej zera, warto po powrocie do domu sięgnąć po pyszną i rozgrzewającą herbatę. Dodając do ulubionego naparu owoce, zioła, miód lub syrop stworzymy jego nową, aromatyczną recepturę. Zimowe herbaty nie tylko nas rozgrzeją, ale także swoim smakiem wprawią nas w dobry nastrój. Oto kilka przepisów.

Zimowa Earl Grey

300 ml herbaty Earl Grey

12 sztuk goździków

2 plasterki pomarańczy przekrojone na pół

4 plasterki imbiru

7 malin mrożonych

1-2 łyżeczki miodu wielokwiatowego

Herbatę zalewamy gorącą wodą (95 st. C). Dodajemy do niej goździki, dzięki temu wydobędzie się z nich aromat. Zaparzamy przez ok. 4 min.

Do szklanki wkładamy plastry pomarańczy, imbir i maliny. Zalewamy wcześniej przygotowanym naparem Earl Grey z goździkami. Gdy napar nieco przestygnie, dodajemy miód. Mieszamy.

Herbatka z lipy na zdrowie i przeciw gorączce

300 ml naparu z kwiatu lipy

4 plasterki imbiru

4 – 5 łyżeczek syropu malinowego

1 łyżeczka miodu lipowego

Herbatę z kwiatu lipy zalewamy gorącą wodą (95 st. C). Zaparzamy do 10 min. Następnie dodajemy imbir i sok malinowy. Gdy napar przestygnie (do 40 st. C), dodajemy miód.

Herbata zielona z cytrusami i rozmarynem

300 ml zielonej herbaty

1 plaster pomarańczy przekrojony na pół

2 plastry grejpfruta przekrojone na pół

2-3 plasterki imbiru

1 gałązka rozmarynu

3-4 łyżeczki syropu pomarańczowego

Herbatę zaparzamy (w temp. 80 st. C).

Do szklanek wkładamy plastry pomarańczy i grejpfruta oraz plasterki imbiru i rozmaryn. Dodajemy syrop. Zalewamy naparem z zielonej herbaty. Mieszamy.

Herbata z jabłkami, cynamonem i żurawiną

500 ml czarnej herbaty

4 plasterki cytryny

1 jabłko

3 -4 łyżeczki cynamonu

15 sztuk goździków

50 ml syropu klonowego

20 owoców suszonej żurawiny

Herbatę zaparzamy (95 st.C). Usuwamy fusy i dopiero wtedy dodajemy plasterki cytryny.

W tym czasie z jabłka wycinamy gniazdo nasienne i kroimy je (najlepiej w kostkę). Wkładamy je do naczynia żaroodpornego lub na folię aluminiową. Posypujemy cynamonem i goździkami oraz polewamy syropem klonowym. Pieczemy w temperaturze 180 st. od 15 do najwyżej 20 min.

Upieczone jabłko przekładamy do dzbanka z herbatą, dodajemy suszoną żurawinę. Mieszamy.

Fot. Unsplash