***
Zimowa Earl Grey
300 ml herbaty Earl Grey
12 sztuk goździków
2 plasterki pomarańczy przekrojone na pół
4 plasterki imbiru
7 malin mrożonych
1-2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
Herbatę zalewamy gorącą wodą (95 st. C). Dodajemy do niej goździki, dzięki temu wydobędzie się z nich aromat. Zaparzamy przez ok. 4 min.
Do szklanki wkładamy plastry pomarańczy, imbir i maliny. Zalewamy wcześniej przygotowanym naparem Earl Grey z goździkami. Gdy napar nieco przestygnie, dodajemy miód. Mieszamy.
***
Herbatka z lipy na zdrowie i przeciw gorączce
300 ml naparu z kwiatu lipy
4 plasterki imbiru
4 – 5 łyżeczek syropu malinowego
1 łyżeczka miodu lipowego
Herbatę z kwiatu lipy zalewamy gorącą wodą (95 st. C). Zaparzamy do 10 min. Następnie dodajemy imbir i sok malinowy. Gdy napar przestygnie (do 40 st. C), dodajemy miód.
***
Herbata zielona z cytrusami i rozmarynem
300 ml zielonej herbaty
1 plaster pomarańczy przekrojony na pół
2 plastry grejpfruta przekrojone na pół
2-3 plasterki imbiru
1 gałązka rozmarynu
3-4 łyżeczki syropu pomarańczowego
Herbatę zaparzamy (w temp. 80 st. C).
Do szklanek wkładamy plastry pomarańczy i grejpfruta oraz plasterki imbiru i rozmaryn. Dodajemy syrop. Zalewamy naparem z zielonej herbaty. Mieszamy.
***
Herbata z jabłkami, cynamonem i żurawiną
500 ml czarnej herbaty
4 plasterki cytryny
1 jabłko
3 -4 łyżeczki cynamonu
15 sztuk goździków
50 ml syropu klonowego
20 owoców suszonej żurawiny
Herbatę zaparzamy (95 st.C). Usuwamy fusy i dopiero wtedy dodajemy plasterki cytryny.
W tym czasie z jabłka wycinamy gniazdo nasienne i kroimy je (najlepiej w kostkę). Wkładamy je do naczynia żaroodpornego lub na folię aluminiową. Posypujemy cynamonem i goździkami oraz polewamy syropem klonowym. Pieczemy w temperaturze 180 st. od 15 do najwyżej 20 min.
Upieczone jabłko przekładamy do dzbanka z herbatą, dodajemy suszoną żurawinę. Mieszamy.