Więcej...

    Pyszne, rozgrzewające herbaty na zimowe chłody!

    Gdy biały puch otula ulice, a temperatura spada poniżej zera, warto po powrocie do domu sięgnąć po pyszną i rozgrzewającą herbatę. Dodając do ulubionego naparu owoce, zioła, miód lub syrop stworzymy jego nową, aromatyczną recepturę. Zimowe herbaty nie tylko nas rozgrzeją, ale także swoim smakiem wprawią nas w dobry nastrój. Oto kilka przepisów.

    ***

    Zimowa Earl Grey

    300 ml herbaty Earl Grey

    12 sztuk goździków

    2 plasterki pomarańczy przekrojone na pół

    4 plasterki imbiru

    7 malin mrożonych

    1-2 łyżeczki miodu wielokwiatowego

    Herbatę zalewamy gorącą wodą (95 st. C). Dodajemy do niej goździki, dzięki temu wydobędzie się z nich aromat. Zaparzamy przez ok. 4 min.

    Do szklanki wkładamy plastry pomarańczy, imbir i maliny. Zalewamy wcześniej przygotowanym naparem Earl Grey z goździkami. Gdy napar nieco przestygnie, dodajemy miód. Mieszamy.

    ***

    Herbatka z lipy na zdrowie i przeciw gorączce

    300 ml naparu z kwiatu lipy

    4 plasterki imbiru

    4 – 5 łyżeczek syropu malinowego

    1 łyżeczka miodu lipowego

    Herbatę z kwiatu lipy zalewamy gorącą wodą (95 st. C). Zaparzamy do 10 min. Następnie dodajemy imbir i sok malinowy. Gdy napar przestygnie (do 40 st. C), dodajemy miód.

    ***

    Herbata zielona z cytrusami i rozmarynem

    300 ml zielonej herbaty

    1 plaster pomarańczy przekrojony na pół

    2 plastry grejpfruta przekrojone na pół

    2-3 plasterki imbiru

    1 gałązka rozmarynu

    3-4 łyżeczki syropu pomarańczowego

    Herbatę zaparzamy (w temp. 80 st. C).

    Do szklanek wkładamy plastry pomarańczy i grejpfruta oraz plasterki imbiru i rozmaryn. Dodajemy syrop. Zalewamy naparem z zielonej herbaty. Mieszamy.

    ***

    Herbata z jabłkami, cynamonem i żurawiną

    500 ml czarnej herbaty

    4 plasterki cytryny

    1 jabłko

    3 -4 łyżeczki cynamonu

    15 sztuk goździków

    50 ml syropu klonowego

    20 owoców suszonej żurawiny

    Herbatę zaparzamy (95 st.C). Usuwamy fusy i dopiero wtedy dodajemy plasterki cytryny.

    W tym czasie z jabłka wycinamy gniazdo nasienne i kroimy je (najlepiej w kostkę). Wkładamy je do naczynia żaroodpornego lub na folię aluminiową. Posypujemy cynamonem i goździkami oraz polewamy syropem klonowym. Pieczemy w temperaturze 180 st. od 15 do najwyżej 20 min.

    Upieczone jabłko przekładamy do dzbanka z herbatą, dodajemy suszoną żurawinę. Mieszamy.

    Fot. Unsplash

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY