Więcej...

    Sernik Neli Rubinstein

    Mój ulubiony, znakomity sernik o idealnej konsystencji w chrupiącej skorupce. Wypróbowany przepis z książki Neli Rubinstein „Kuchnia Neli”.

    Sernik

    Składniki na ciasto:

    –      1/2 paczki wafli lub 1 mała

    –      8 łyżek stołowych masła

    –      350 g „wiejskiego” twarogu

    –      2 jajka

    –      2/3 szklanki (130 g) cukru

    –      1 łyżeczka soku z cytryny

    –      1,5 łyżeczki esencji waniliowej

    Lukier

    Składniki na lukier:

    –      1 szklanka (250 ml) śmietanki 36%

    –      1-2 łyżeczki soku z cytryny

    –      4 łyżki stołowe cukru

    –      1 łyżeczka esencji waniliowej

    Sposób przyrządzania:

    Ciasto

    Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm, lekko wysmarowaną masłem. Tortownicę owijam od zewnątrz folią aluminiową, ponieważ masło z dna sernika rozpuszczało się, kapało i zdarzało się, że dymiło w piekarniku.

    Paczkę wafli, nie otwierając, pokruszyć na drobne kawałeczki (robię to wałkiem do ciasta). W średniej wielkości rondelku roztopić masło.  Gdy już jest płynne, dodać 1/2 paczki pokruszonych wafli.  Dobrze wymieszać,  tak aby wafle nasiąkły masłem.  Wyłożyć tą masą dno i boki tortownicy, wygładzić.  Wstawić do lodówki na co najmniej 20 minut.

    Nagrzać piekarnik do 180° C.

    Do dużej miski włożyć twaróg, jajka, cukier, sok z cytryny i wanilię. Krótko utrzeć mikserem na gładką masę (robię to w KichtenAid).  Wyjąć blachę z lodówki, ostrożnie wlać na przygotowany spód masę serową i wstawić na 40 – 45 minut do nagrzanego piekarnika.  Sernik powinien urosnąć i leciutko się zarumienić.

    Wyjąć upieczone ciasto i poczekać 15 – 20 minut.  Ciasto opadnie ale w to miejsce nalejemy lukier, który wypełni wgłębienie.

    Lukier

    W czasie, gdy sernik stygnie, wymieszać w misce wszystkie składniki lukru i dodać tyle soku z cytryny aż masa zgęstnieje.
    Ponownie nagrzać piekarnik do 180° C i włączyć tylko górną grzałkę. Na opadnięty sernik wylać lukier śmietanowy i wstawić do piekarnika na 5-6 minut.  W lukrze powinien się rozpuścić cukier.

    Sernik odstawić w formie do ostygnięcia, najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Ja wstawiam do lodówki.  Gdy lukier zrobi się twardy i świecący, sernik jest gotowy.

    Jest tak pyszny, że piekę zawsze dwa, a i tak rodzina „bije się” o każdy jego kawałek 🙂

    Smacznego!

    Edyta

    Zdjęcia: Edyta by SAMSUNG Galaxy S5




    1 KOMENTARZ

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY