Skąd pochodzi i jak jest produkowana?
Whisky jest napojem alkoholowym wywodzącym się z Irlandii. Choć początkowo była ona stosowana jedynie w celach leczniczych, szybko zrozumiano, że ma doskonałe walory również jako alkohol i zyskała popularność.
Produkcja whisky jest zróżnicowana zależnie od wytwarzanej jej odmiany, ale co do zasady przebiega w pewnych podobnych schematach. Składnikami tego alkoholu są jęczmień w postaci słodu lub rzadziej czyste ziarna jęczmienia. Po skiełkowaniu ziaren w specjalnych warunkach (odpowiednia wilgotność) zostają one osuszone. Tak osuszony słód zalewa się wodą o określonej temperaturze (zwykle 60-70 stopni). Ostygnięty wywar zostaje zalany drożdżami i przenosi się do kotła warzelniczego. Wstępna fermentacja trwa zaledwie 2-3 dni. Oczyszczony wywar poddawany jest destylacji zależnie od regionu 1, 2 lub 3 razy. Następnie whisky jest składowana przez przynajmniej 2-3 lata zależnie od gatunku. Składowanie w odpowiedni sposób również ma znaczenie i zależnie od rodzaju whisky, są tu nieco odmienne zasady (np. dębowe beczki).
Zależnie od kraju, a nawet regionu proces wytwarzania whisky może się znacząco różnić. Nawet trunki z bliskich geograficznie Irlandii i Szkocji są całkowicie inne.
Jak ją traktujemy?
Sposobów picia whisky w Polsce jest wiele, ale niewątpliwie trunek, ten na tle innych napojów wyskokowych, jest zacznie bardziej szanowany przez naszych rodaków i uznawany za znacznie bardziej wartościowy od wielu produktów konkurencyjnych. Co ciekawe, również wzrasta liczba osób, które nie kupują dobrej whisky w celach spożywczych, a jedynie kolekcjonerskich czy też inwestycyjnych. Odpowiednio przechowywana whisky może stanowić doskonałą lokatę kapitału na długie lata.
Sklep z alkoholami – duży wybór
Profesjonalne sklepy z alkoholami jak Propaganda24h.pl to miejsca, w których wybór butelek whisky będzie wprost niesamowity. To często odmiany, o których istnieniu nawet nie mieliśmy pojęcia lub są po prostu bardzo trudno dostępne w innych sklepach. W sklepach z whisky często odbywają się również specjalne akademie whisky, na których będziemy mogli poznać tradycję jej picia, skosztować wielu butelek, często pochodzących z dalekich krajów jak chociażby Japonia, a także dowiedzieć się wiele o jej serwowaniu, przechowywaniu czy też produkcji.
Materiał partnera.