Więcej...

    Zawierucha w Kuchni – Jajka faszerowane na dwa sposoby

    Grzesiek Zawierucha, zwycięzca MasterChef, zdradza przepis na pyszne jajka. W końcu nie ma Wielkanocy bez nich, a szczególnie faszerowanych.

     

    Jajka faszerowane na dwa sposoby

    Składniki:

    8 jajek wiejskich

    2 plastry szynki wędzonej

    20 dkg pieczarek

    Natka pietruszki

    Drobny szczypiorek

    Pieprz sól

    Musztarda Dijon

    Masło

    Bułka tarta

    Majonez

    1 jajko do panierowania

    Sposób wykonania:

    1. Ugotować jajka na twardo i wystudzić.
    2. Ostrym nożem przekroić jajka na pół starając się nie uszkodzić skorupek ( skorupki zachować).
    3. Ostrożnie łyżeczką wydrążyć jajka do miseczki i rozdrobnić widelcem na gładką masę.
    4. Połowę masy przełożyć do drugiej miseczki.
    5. Do jednej części dodać drobno pokrojony szczypiorek, szynkę , łyżeczkę majonezu i pól łyżeczki musztardy, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    6. Do drugiej części masy dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i uprzednio starte na drobnej tarce i podsmażone na maśle pieczarki. Następnie dodać łyżeczkę majonezu i pół łyżeczki musztardy, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    7. Napełnić farszem skorupki jajek.
    8. Na patelni rozgrzać masło.
    9. Na jednym talerzyku roztrzepać jajko, na drugim wysypać tartą bułkę.
    10. Każdą połówkę jajka umoczyć delikatnie (od strony farszu) w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
    11. Układać na rozgrzanym maśle i powoli smażyć ok. 5-6 minut.

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY