Jajka faszerowane na dwa sposoby
Składniki:
8 jajek wiejskich
2 plastry szynki wędzonej
20 dkg pieczarek
Natka pietruszki
Drobny szczypiorek
Pieprz sól
Musztarda Dijon
Masło
Bułka tarta
Majonez
1 jajko do panierowania
Sposób wykonania:
- Ugotować jajka na twardo i wystudzić.
- Ostrym nożem przekroić jajka na pół starając się nie uszkodzić skorupek ( skorupki zachować).
- Ostrożnie łyżeczką wydrążyć jajka do miseczki i rozdrobnić widelcem na gładką masę.
- Połowę masy przełożyć do drugiej miseczki.
- Do jednej części dodać drobno pokrojony szczypiorek, szynkę , łyżeczkę majonezu i pól łyżeczki musztardy, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Do drugiej części masy dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i uprzednio starte na drobnej tarce i podsmażone na maśle pieczarki. Następnie dodać łyżeczkę majonezu i pół łyżeczki musztardy, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Napełnić farszem skorupki jajek.
- Na patelni rozgrzać masło.
- Na jednym talerzyku roztrzepać jajko, na drugim wysypać tartą bułkę.
- Każdą połówkę jajka umoczyć delikatnie (od strony farszu) w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
- Układać na rozgrzanym maśle i powoli smażyć ok. 5-6 minut.