Więcej...

    Zawierucha w Kuchni – świąteczna Babka Brioche Kouglof

    Grzesiek Zawierucha, zwycięzca MasterChef, zdradza, jak przygotować na święta Babkę Brioche Kouglof.

    Świąteczna Babka Brioche Kouglof

    Składniki:

    500 g mąki

    250 ml mleka (letnie)

    100 g cukru

    1 łyżka drożdży w proszku

    ¼ łyżeczki soli

    2 jajka

    2 żółtka jajek

    150 g masła (w temperaturze pokojowej)

    Masło do smarowania formy

    150 g rodzynek

    Około 24 sztuk prażonych płatków migdałów

    Cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania:

    • Namoczyć rodzynki w gorącej wodzie.
    • Połączyć mąkę, sól, cukier i drożdże.
    • Dodać dwa całe jajka i dwa żółtka jajek.
    • Następnie powoli dolewamy mleko. Ugniatamy jeszcze z 10 minut.
    • Powoli dodajemy masło i jeszcze ugniatamy 10 minut.
    • Odstawiamy ciasto na 45-60 minut.
    • Na posypanej mąką powierzchnią układamy ciasto i dodajemy rodzynki, i delikatnie ugniatamy.
    • Obficie smarujemy formę masłem i posypujemy prażonymi migdałami.
    • Przekładamy ciasto i czekamy aż ponownie urośnie.
    • Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30-35 minut.
    • Ciasto posypujemy cukrem pudrem.

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY