Świąteczna Babka Brioche Kouglof
Składniki:
500 g mąki
250 ml mleka (letnie)
100 g cukru
1 łyżka drożdży w proszku
¼ łyżeczki soli
2 jajka
2 żółtka jajek
150 g masła (w temperaturze pokojowej)
Masło do smarowania formy
150 g rodzynek
Około 24 sztuk prażonych płatków migdałów
Cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Namoczyć rodzynki w gorącej wodzie.
- Połączyć mąkę, sól, cukier i drożdże.
- Dodać dwa całe jajka i dwa żółtka jajek.
- Następnie powoli dolewamy mleko. Ugniatamy jeszcze z 10 minut.
- Powoli dodajemy masło i jeszcze ugniatamy 10 minut.
- Odstawiamy ciasto na 45-60 minut.
- Na posypanej mąką powierzchnią układamy ciasto i dodajemy rodzynki, i delikatnie ugniatamy.
- Obficie smarujemy formę masłem i posypujemy prażonymi migdałami.
- Przekładamy ciasto i czekamy aż ponownie urośnie.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30-35 minut.
- Ciasto posypujemy cukrem pudrem.