Więcej...

    Gotuj z Głową: spingrolki z ostro-słodkim sosem

    Wiosna, wiosna!:) Proponuję pyszne, proste w przygotowaniu danie wiosenne. Na każdą okazję.

    Lista zakupów:

    • Papier ryżowy – 1 opakowanie, 10 listków
    • Makaron ryżowy – pół opakowania
    • Dowolne dodatki, u mnie – marchewka, ogórek zielony, awokado, pędy bambusa, czerwona cebula, mięta i bazylia
    • Sos sojowy – 5 łyżek
    • Sok z połowy limonki
    • Ocet ryżowy – 3 łyżki
    • Cukier brązowy – 1 łyżeczka
    • Chili (najlepiej świeże, ale można zastąpić takim w proszku)
    • Czosnek – 1 ząbek
    • Woda

    Przygotowanie:

    1. Makaron ryżowy gotujemy według przepisu na opakowaniu, hartujemy i studzimy.
    2. Wszystkie warzywa kroimy w słupki, im cieńsze tym lepiej.
    3. Papier ryżowy wykorzystujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu czyli moczymy przez 2-3 sekundy w wodzie (użyłam do tego wypełnionej wodą patelni) i wykładamy na deskę (koniecznie zwilżoną).
    4. Na papierze układamy trochę makaronu ryżowego i kolejno, trochę warzywnych słupków.
    5. Zawijamy springrolkę, składając najpierw boki, a następnie zwijając resztę.
    6. Odkładamy i zajmujemy się sosem.
    7. Do kubka wsypujemy łyżkę brązowego cukru, zalewamy odrobiną wrzątku, dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia.
    8. Dodajemy sok z limonki.
    9. Dodajemy do tego ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
    10. Dodajemy pokrojone drobniutko chili bądź odrobinę chili w proszku.
    11. Dodajemy sos sojowy oraz ocet ryżowy, dokładnie mieszamy (najlepiej sos robić w słoiku i na końcu zakręcić i mocno wstrząsnąć).

    Smacznego!

    Gotuj z Głową: spingrolki z ostro-słodkim sosem
    Gotuj z Głową: spingrolki z ostro-słodkim sosem, fot. Marta Głowacka
    Gotuj z Głową: spingrolki z ostro-słodkim sosem, fot. Marta Głowacka
    Gotuj z Głową: spingrolki z ostro-słodkim sosem, fot. Marta Głowacka
    Gotuj z Głową: spingrolki z ostro-słodkim sosem, fot. Marta Głowacka
    Gotuj z Głową: spingrolki z ostro-słodkim sosem, fot. Marta Głowacka
    Gotuj z Głową: spingrolki z ostro-słodkim sosem, fot. Marta Głowacka
    Gotuj z Głową: spingrolki z ostro-słodkim sosem, fot. Marta Głowacka

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY