Gotuj z Głową – pasta rybno-jajeczna. Idealny dodatek do domowego pieczywa

Gotuj z Głową – pasta rybno-jajeczna. Idealny dodatek do domowego pieczywa
kanapki z pastą rybną jajeczną, Marta Głowacka

Pisałam Wam już o moim ulubionym domowych chlebie, no ale, jak chleb ciepły i pachnący to przydałoby się coś do niego. Tym razem zaproponuję Wam pastę rybno-jajeczną. Bardzo prosta, mega szybka w wykonaniu, a do tego smaczna i zdrowa.

Lista zakupów

Ryba wędzona – w zasadzie dowolna, u mnie pasta powstaje zwykle z tych ryb, które kupiłam, a nie zostały zjedzone wcześniej, tym razem jest to makrela i pikling (śledź)

Jajka – 6 sztuk

Szczypiorek – pół pęczka (może być również zastąpiony koprem)

Majonez – 1 duża łyżka

Sól i pieprz do smaku

Dodatkowo potrzebujesz:

Miska

Tarka

Łyżka

Wykonanie

1. Jajka gotujemy na twardo. I tu uwaga! U mnie często zostają mi ze śniadania 1-2 jajka ugotowane na miękko. Je też można wykorzystać. Lejące żółtko powoduje, że nie trzeba wtedy używać już tak dużo (albo nawet wcale) majonezu.

2. Studzimy je i obieramy.

3. W międzyczasie obieramy wędzone ryby pozbawiając je skóry i ości.

4. Ostudzone jajka ścieramy do miski, na tarce na „grubych oczkach”.

5. Dodajemy obrane kawałki ryby, rozrywając je delikatnie rękoma na mniejsze kawałki.

6. Dodajemy pokrojony szczypiorek, majonez oraz sól i pieprz do smaku.

7. Wszystko dokładnie mieszamy.

8. Podajemy z ulubionym, najlepiej domowym pieczywem.

Przepis na chleb znajdziecie tu.

Smacznego!