1. Zawierają wiele potrzebnych naszemu organizmowi witamin i minerałów
Jabłka są źródłem składników mineralnych takich jak: magnez, żelazo, fosfor, wapń i siarka. Dostarczają naszemu organizmowi witaminy z grupy B, beta-karoten, witaminę E, PP oraz C. Ilość witamin i składników mineralnych zależna jest od odmiany, dojrzałości i świeżości owocu w momencie, w którym go spożywamy. Jabłka zawierają także błonnik pokarmowy, co korzystnie wpływa na przemianę materii.
2. Ze skórką czy bez?
Jabłka zawierają dużo przeciwutleniaczy, dlatego warto je jeść ze skórką. Badanie przeprowadzone przez Eberhardta i jego zespół dowiodło, że zjadając 1 gram jabłka właśnie ze skórką, dostarczamy naszemu organizmowi tyle przeciwutleniaczy, ile ma 1,5 grama witaminy C. Dlatego to owoc, który powinien znaleźć się w naszym jesienno-zimowym menu!
3. Niskokaloryczny owoc
Jabłka mają niewiele kalorii. W 100 g tego owocu zawarte jest ok. 52 kcal.
4. Przekąska z niskim indeksem glikemicznym
Jabłka mają niski indeks glikemiczny. Wynosi on 38. Oznacza to, że po zjedzeniu takiej przekąski nasz poziom cukru we krwi nie wzrośnie gwałtownie. Są zatem bardzo zdrową i dietetyczną formą posiłku. Ich spożycie zaleca się także diabetykom. Dodatkowo błonnik rozpuszczalny, który zawierają jabłka, dłużej pozostaje w żołądku, przez co wpływa na zmniejszenie poziomu stężenia insuliny we krwi.
5. Jabłka w profilaktyce cukrzycy typu 2
Okazuje się, że jabłka powinniśmy spożywać także w drodze zapobiegania cukrzycy typu 2, czyli choroby uznanej za cywilizacyjną. Spożywając pięć świeżych jabłek tygodniowo, zmniejszamy ryzyko jej powstania aż o 19% (Badanie Dange i Deshpande).
6. Jabłka w walce z wysokim cholesterolem
Już jedno świeże jabłko jedzone raz w tygodniu, po miesiącu, sprzyja zmniejszeniu cholesterolu całkowitego, LDL i trójglicerydów. Korzystnie zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL (Badanie Dange i Deshpande).
7. Cenne pestki
Ciekawostką jest to, że w 6 pestkach jabłka zawarta jest dzienna norma spożycia jodu! A jod, jak wiadomo, jest niezbędny do prawidłowej produkcji hormonów tarczycy.
8. Owoc dla zdrowia i urody
Jabłka zawierają przeciwutleniacze, które w naturalny sposób wspierają nasz układ odpornościowy. Mają one właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Przeciwdziałają też nowotworom i chorobom serca. Wpływają również na lepszy i młodszy wygląd naszej skóry.
9. Jabłka sprzyjają trawieniu
A konkretnie pektyny (błonnik rozpuszczalny) w nich zawarte, działają z korzyścią dla naszych jelit i wspomagają regularność wypróżnień.
10. Świeże, smażone, pieczone czy gotowane?
Oczywiście skarbnicą witamin i minerałów są świeże i dojrzałe jabłka, nie poddane żadnej obróbce. Jeśli jednak zdecydujemy się na inną formę ich spożycia, najzdrowsze będą gotowane i pieczone. To rozwiązanie dla osób, które ze względu na problemy z trawieniem nie mogą spożywać świeżych owoców.
„Zdrowy jak jabłko, rumiany jak jabłko” – to staropolskie przysłowie, które doskonale określa właściwości tego owocu. Dawniej z obserwowane, a dziś potwierdzone już naukowo zalety spożywania jabłek nie pozostawiają wątpliwości, że ten owoc powinien królować w naszej diecie. W końcu jabłko to owoc królewski!