Czym są świece sojowe?
Świece sojowe, w przeciwieństwie do świec woskowych, przed stworzeniem przechodzą przez szereg złożonych procesów obróbki. Soja jest popularną w Azji rośliną z rodziny bobowatych, której nasiona zawierają w sobie sporą ilość korzystnych dla zdrowia pełnowartościowych białek, nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitoestrogenów. Z nasion wyciskany jest olej sojowy, szeroko stosowany w kuchni azjatyckiej, a następnie, w przemysłowym procesie uwodornienia, czyli utwardzaniu poprzez przyłączenie wodoru do związku chemicznego, olejowi nadawana jest forma stała, którą nazywamy woskiem sojowym.
To właśnie wosk kształtowany jest w świece sojowe, które, jeśli zdecydujemy się kupić produkt wysokiej jakości, są wolne od chemicznych dodatków czy substancji konserwujących. Tego typu świece są też najlepszym rozwiązaniem dla wegan dbających o swoje zdrowie – wosk pszczeli jako produkt pochodzenia zwierzęcego jest niedopuszczalnym zakupem dla wegan, zaś świece parafinowe mają bardzo różną jakość i często liczne syntetyczne dodatki. Dla osób, które nie do końca ufają zapewnieniom firm produkującym świece, idealna jest możliwość kupna własnej bazy tłuszczowej, złożonej z naturalnego wosku sojowego, którą można samodzielnie w domu rozpuścić, nasycić wybranymi przez siebie aromatami oraz uformować w wybrany przez siebie kształt.
Świece sojowe – unikalne właściwości
Naturalne świece sojowe zawdzięczają swoją rosnącą popularność cechom charakterystycznym, które odróżniają je od konkurentek z innych materiałów. Po pierwsze, świece sojowe są niezwykle wydajne – przez to, że palą się w dużo niższej temperaturze niż inne świece, mogą palić się nawet o kilkadziesiąt procent dłużej, generują przy tym mniej dymu oraz znacznie zmniejszają się szanse na dotkliwe poparzenie poprzez wylanie na siebie wosku. Po drugie, wosk sojowy staje się miękki już w temperaturze pokojowej, co ułatwia jego sprzątanie i usuwanie z powierzchni, na które dostał się przypadkowo.
Po trzecie świece sojowe, z uwagi na użycie naturalnych składników, są biodegradowalne i wyrzucenie ich do zwykłego śmietnika w żaden sposób nie zaszkodzi środowisku, gdyż produkt ten po prostu ulegnie zwyczajnemu rozkładowi. Po czwarte, w porównaniu do świec parafinowych, naturalne świece sojowe praktycznie nie wydzielają dwutlenku węgla oraz rakotwórczych produktów spalania, co jest niezwykle istotne w przypadku korzystania z nich w pomieszczaniach kiepsko wentylowanych lub dla kobiet w ciąży, dla których nawet stosunkowo nieznaczna toksyczność innych świec (emitujących przecież niewielkie ilości benzenu i toluenu), może być czynnikiem wzbudzającym spore obawy.
Różnorodność świec sojowych
Specyfika świec sojowych w pewien sposób wpływa na dostępność i różnorodność ich odmian możliwych do zakupienia zarówno w stacjonarnej sprzedaży detalicznej, jak i w Internecie. Niska temperatura topnienia powoduje niestety, że świece sojowe rzadko bywają dostępne w fantazyjnych kształtach i większość sprzedawana jest w pojemnikach, w kwestii możliwości dekoracyjnych ustępują więc one stanowczo innym rodzajom świec. Naturalne, wysokiej jakości, świece sojowe wzbogacane są jedynie o olejki eteryczne, których wybór współcześnie jest niezwykle szeroki i odpowiadający każdym gustom.
Świece są dostępne w zapachach owocowych, głównie cytrusowych, kwiatowych, w tej kategorii prym wiedzie zdecydowanie lawenda, leśnych, miodowych, bawełnianych, a także bardziej unikatowych i budzących zdziwienie jak zapach wędzonego boczku, koniaku lub zapachowej tabaki. Niewątpliwym walorem świec zrobionych z soi jest to, że paląc się dużo wolniej, oddają do otoczenia swój zapach bardziej stopniowo i są przez to mniej wyczuwalne. Są więc one szczególnie polecane osobom, którym bardzo mocno doskwiera często ostry zapach świec parafinowych, które mogą podrażniać nos i gardło oraz w nadmiernych ilościach wywoływać zawroty głowy. Świece sojowe, rozpoznawalne z uwagi na swoją delikatność, w większości przypadku nie wywołują tego typu przykrych komplikacji.
Materiał partnera.