Składniki na ciasto:
• 280 g mąki pszennej
• 180 g cukru
• 75 g kakao
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• pół łyżeczki soli
• 2 duże jajka
• 125 ml oleju
• 1 szklanka maślanki lub kefiru
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy (bez fusów)
Składniki na krem:
• 500 g serka serka śmietankowego do smarowania (np. Twój smak) 180 g masła
• 1 szklanka cukru pudru
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo do ozdoby świeża pomarańcza, a do przełożenia możesz użyć też pomarańczowej frużeliny lub konfitury.
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotuj dwie miski.
Do mniejszej przesiej sypkie składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól i wymieszaj je.
Do większej miski wlej olej, maślankę (lub jogurt), wbij jajka, dodaj wanilię i cukier. Krótko roztrzep składniki rózgą kuchenną, ale ich nie ubijaj.
Suche składniki możesz wymieszać ze sobą, a następnie dodaj je do mokrych. Całość wymieszaj szpatułką (tylko do ich połączenia).
Teraz powoli (w kilku partiach) dodawaj gorącą kawę ciągle mieszając.
Gotową masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli używasz rantu dobrze zabezpiecz brzegi, bo ciasto może kapać).
Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 170ºC (bez termoobiegu) i piecz przez około 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Przygotowanie kremu:
Serek oraz masło powinny mieć temperaturę pokojową, więc wyjmij je wcześniej z lodówki.
Cukier puder przesiej. Wszystkie składniki (masło, cukier, wanilię) umieść w misce i ubijaj mikserem do uzyskania gładkiej, puszystej masy. W kilku turach dodawaj serek cały czas mieszając.
Ostudzone ciasto przekrój na trzy części.
Blaty przełóż większą częścią kremowej masy (między blaty możesz także dodać pomarańczową frużelię). Pozostałą częścią kremu posmaruj górny blat ciasta. Możesz ozdobić całość plastrami pomarańczy. Tort włóż do lodówki do schłodzenia co najmniej na 2-3h.
Smacznego!