Więcej...

    Gotuj z Głową – makaron à la carbonara

    Makarony z różnymi dodatkami to nie tylko proste i szybkie dania, ale także dania, które lubi prawie każdy. U mnie dziś makaron à la carbonara – nasza domowa wersja, zwykle przygotowywana, jak dziś, z makaronem typu penne, ale tak naprawdę nadaje się każdy. Zapraszam!

     

    Lista zakupów:

    · Boczek wędzony (surowy lub parzony, w zależności od tego jaki wolicie lub jaki akurat macie).

    · Cebula – 1 duża.

    · Pieczarki – około 300 g.

    · Makaron – u mnie penne – cała paczka 500 g.

    · Śmietana – najlepiej 18%, kwaśna, małe opakowanie.

    · Żółtka – 2 sztuki.

    · Sól i pieprz do smaku.

    Dodatkowo potrzebujesz:

    · Duży garnek.

    · Duża patelnia.

    Przygotowanie:

    · Makaron gotujemy zgodnie z przepisem z opakowania.

    · W międzyczasie rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią boczek.

    · Jak boczek się wytopi i trochę przysmaży, dorzucamy cebulę, a następnie pieczarki.

    · Całość smażymy, aż cebula i pieczarki będą miękkie.

    · Makaron odlewamy (uwaga – odlewamy tak, aby pozostał w garnku, w którym się gotował, z odrobiną wody z gotowania).

    · Do garnka z makaronem wrzucamy całość z naszej patelni.

    · Dodajemy do tego opakowanie śmietany oraz dwa żółtka.

    · Solimy i pieprzymy do smaku oraz dokładnie mieszamy.

    I tak, w 15 minut, mamy pyszny makaron. Smacznego!





    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY