Jak przygotować nakrycie stołu? Porady i inspiracje

Jak przygotować nakrycie stołu? Porady i inspiracje
Źródło: freepik.com

Uwielbiamy biesiadować. Większość naszych spotkań zwieńczonych jest wspólnym posiłkiem przy stole. Czasem spotykamy się, by spędzić w ten sposób czas i porozmawiać ze znajomymi, często także wspólne ucztowanie towarzyszy ważnym i podniosłym dla nas wydarzeniom, wówczas planujemy je w najdrobniejszych szczegółach, łącznie z odpowiednim nakryciem stołu. Jak zatem perfekcyjnie przygotować nakrycie stołu?

Aby nasi goście mogli czuć się dobrze podczas spotkania, powinniśmy dla każdego z nich zarezerwować ok. 60 cm przestrzeni przy stole. To zapewni także każdemu z nich swobodę podczas wspólnego, zwykle kilkugodzinnego biesiadowania. Często zapominamy o tym, że każdy z nas ma tzw. strefę intymną, która w promieniu do 50 cm od naszego ciała zarezerwowana jest wyłącznie dla najbliższych nam osób. Przekroczenie jej przez inne osoby budzi dyskomfort.

Talerz płytki czy głęboki?

Dobrze, by użyta zastawa pochodziła z jednego serwisu, szczególnie gdy wydajemy wystawne przyjęcie. Łatwiej nam będzie wówczas zapanować nad dekoracją całości stołu. Przy mniej uroczystych spotkaniach dopuszczalne jest użycie zastawy różnokolorowej, a jeśli korzystamy z dwóch różnych serwisów, możemy ustawić je na stole po prostu na przemian.

Talerz podstawowy – duży i płytki ustawiamy zachowując ok. 1 cm od krawędzi stołu. Na nim kładziemy talerz głęboki, jeśli podajemy zupę. Jeśli nie planujemy podania zupy – mały talerz do przystawki.

Talerzyk na pieczywo kładziemy na górze, po lewej stronie nakrycia.

Jak ułożyć sztućce?

Kolejność ułożenia sztućców jest dla naszych gości swego rodzaju wskazówką, co zostanie podane. Dlatego sztućce, które mają zostać użyte jako pierwsze przez naszych biesiadników, powinny zostać ułożone najdalej od talerza, natomiast te, które będą potrzebne do dania głównego – najbliżej talerza.

Wyjątkiem jest widelczyk do deserów, który kładziemy na górze nakrycia, kierując jego trzonek w prawą stronę. Tuż nad nim kładziemy łyżeczkę deserową, której trzonek kierujemy w drugą stronę. Łyżeczka do kawy i herbaty powinna być położna na spodku wraz z serwowanym napojem. Nożyk do masła kładziemy na talerzyku przeznaczonym do pieczywa.

Po lewej stronie talerza podstawowego układamy widelce. Na zewnątrz kładziemy widelec do przystawek, następnie widelec do ryb (jeśli te będą podawane). Najbliżej talerza powinien znajdować się widelec do potrawy głównej.

Wyjątkiem, kiedy po lewej stronie nakrycia prócz widelców, może pojawić się łyżka, stanowi podanie spaghetti.

Po prawej stronie talerza układamy noże, w kolejności analogicznej jak w przypadku widelców. Po tej stronie kładziemy także łyżkę do zupy.

Uwaga! Po prawej stronie możemy także umieścić widelec, ale tylko w sytuacji, kiedy będzie on potrzebny naszym gościom do spożycia przystawki, do której zbędne będzie użycie noża.

Gdzie ustawić kieliszki i szklanki?

Kieliszki ustawiamy na górze, po prawej stronie nakrycia. Najbliżej talerza stawiamy kieliszek do wody, który powinien mieć pojemną czaszę. Oczywiście zamiennie do kieliszka na wodę, możemy użyć szklanki, kieliszek jednak wygląda bardziej elegancko.

Kolejne kieliszki ustawiamy za kieliszkiem do wody, ustawiając je od lewej do prawej. Ważne, by zachować przy tym ich kolejność, która powinna być adekwatna jak w przypadku sztućców i zastawy, ponieważ alkohole serwujemy odpowiednio do podanych gościom dań. Zwykle białe wino jest serwowane do przystawek, toteż kieliszek do niego powinien znajdować się tuż za kieliszkiem do wody. Za kieliszkiem do wina białego stawiamy kieliszek do wina czerwonego. Małe kieliszki do wódki powinny znaleźć się przed kieliszkami do wina, w ten sposób, by goście, sięgając po nie, nie musieli przesuwać pozostałych kieliszków.

Co warto dodać, kieliszki możemy ustawić pod skosem bądź w trójkącie.

Kawę i herbatę serwujemy w filiżankach wraz ze spodkami, stawiając je po prawej stronie nakrycia.

Tekstylia, dekoracje stołu – inspiracje

Kolor tekstyliów dobieramy w zależności od okoliczności spotkania. Na ważnych i podniosłych przyjęciach najlepiej sprawdzi się obrus biały. Jeśli nasze przyjęcie ma charakter mniej formalny bądź tematyczny, możemy wybrać obrus w kolorze lub ze wzorem. Zaleca się, by obrus zwisał od 20 do 30 cm ze stołu.

Pod obrus możemy położyć matę wyciszającą, która prócz efektu wyciszenia także ochroni powierzchnię naszego stołu od ewentualnych uszkodzeń, odbarwień, kiedy coś się rozleje.

Kolor serwetek dobieramy podobnie jak obrus – zależnie od rodzaju przyjęcia i okoliczności. Na przyjęciach klasycznych najlepiej sprawdzą się śnieżnobiałe, płócienne bądź bawełniane serwetki. Na spotkaniach o charakterze mniej uroczystym możemy wykorzystać serwetki o różnych kolorach, wzorach, rodzajach materiału.

Serwety z tkaniny możemy klasycznie złożyć bądź zwinąć w rulon i położyć na środku talerza lub po jego lewej stronie. Serwetę zwiniętą w rulon możemy w prosty sposób ozdobić pierścieniem bądź ozdobną wstążką. Na przyjęciach mniej uroczystych możemy fantazyjnie zwinąć serwety, wkładając w nie sztućce, a następnie całość umieścić na talerzu. Wszystko zależy tu tylko od naszego pomysłu i kreatywności. Gdy decydujemy się na serwetki papierowe, układamy je po lewej stronie talerza.

Obecnie panująca moda na różnorodne dodatki do dekoracji stołów sprawia, że do ozdoby serwetek używa się także suszonych bądź świeżych kwiatów, nawiązując tym samym do bukietu kwiatów ustawionych na stole. Ważne, by kwiaty zdobiące stół ułożone były w niskie kompozycje bądź zostały umieszczone w wysokich wazonach na nóżce. Chodzi o to, by nie przesłaniały widoku gościom siedzącym naprzeciw siebie.

Jeśli do dekoracji stołu używamy świec, zadbajmy o to, by były one bezzapachowe.

Korzystając z wizytówek, kładziemy je u góry nad talerzem.

Istotne, by zastawa, obrus, serwety i dekoracje tworzyły spójną i estetyczną całość.

Wspólnym spotkaniom i biesiadowaniu towarzyszy wiele przyjemnych i niezapomnianych chwil. Są one ważną częścią życia towarzyskiego, dlatego warto organizować je w dobrym stylu.

Źródła:

Ewa Sawicka, Savoir-vivre. Podręcznik dobrych manier

Małgorzata Rozenek-Majdan, Perfekcyjne maniery

https://serwisy-obiadowe24.pl/blog/jak-nakryc-stol-zasady-ktore-warto-zapamietac.html

https://www.kuchenny.com.pl/1134-9-jak-nakryc-stol.html