SKŁADNIKI
– bób, – dziki ryż trójkolorowy, – pomidorki koktajlowe, – siekana zielona pietruszka, – czerwona cebulka drobno pokrojona, – odrobina czosnku, – oliwa z pestek winogron, – sól i grubo mielony pieprz. Na koniec wystarczy wymieszać wszystko i… niebo w gębie!
Ciekawostki o bobie i właściwości zdrowotne bobu
Bób należy do najstarszych ze znanych warzywa, a jego kształty i smak od dawna oddziaływają na wyobraźnię twórców. Adam Mickiewicz przedstawiając ogródek Zosi w „Panu Tadeuszu” pisze:
Tam plącząc strączki w marchwi zielonej warkoczu
Wysmukły bób obraca na nią tysiąc oczu.
BÓB jest bogaty w witaminy z grupy B, szczególnie B1 i B2, i jest zasadotwórczy.
Przepis/zdjęcie: Katarzyna Krauss